Telefon: +36 72/222 511, +36 30/270 78 19 E-mail: info@kontraszt.hu Nyitva tartás: H-P, 8.00-16.30

Könyvnyomtatás

A szerzők számára az a legboldogabb pillanat, amikor kézbe vehetik újonnan elkészült könyvüket. Mi azért dolgozunk, hogy egy valóban jól sikerült kiadvánnyal lepjük meg őket. Legyen akár néhány példányban készült kézműves családtörténet, akár digitális nyomtatással készült regény magánkiadása, vagy ofszetnyomtatással készült színes cégtörténet. Képzett szakemberekkel, minőségi gépparkkal, igényes alvállalkozókkal olyan könyvek nyomtatására törekszünk, amelyek bármely könyvespolcon megállják a helyüket.

Kérjen ajánlatot könyvnyomtatásra...

Nyomtatás - GYIK

 • Milyen példányszámban vállalnak nyomtatást? +

  Az egyedi könyvtől a nagy példányszámú kiadványokig vállalunk nyomtatást kétféle technológiával:

  • digitális nyomtatás: alacsonyabb példányszámnál. Színes kiadványoknál kb. 200-300 példányig, fekete-fehér könyveknél 600-700 példányig gazdaságosabb, mint az ofszetnyomtatás.
  • ofszetnyomtatás: ez a hagyományos nyomdai nyomtatást jelenti.  Magasabb példányszámoknál gazdaságos.

  A két eljárás nyomtatási minősége hasonló, a megfelelő technológia kiválasztását leginkább a nyomtatási ár befolyásolja.

 • Milyen paraméterekre van szükség az árajánlathoz? +

  A nyomtatási árát a méret, az oldalszám, a kötészeti eljárás és a példányszám ismeretében lehet megadni. Részben színes kiadvány esetében szükség van a színes oldalak számára, néhány esetben még a pontos oldalszámára is.

  Amennyiben bizonytalan a paraméterekben keressen bennünket e-mailben vagy telefonon. Szívesen segítünk.

 • Milyen kötészeti megoldásokkal dolgoznak? +

  a) ragasztókötéssel: ragasztókötőgéppel készül, puhatáblás (puha borító), fóliázott borítóval. Olcsó, a könyvek nagy részét így kötik;

  b) cérnafűzött, keménytáblás kötéssel: sokat lapozott kiadványokhoz. A ragasztókötésnél drágább, de igényesebb megoldás. Nagyobb példányszámban gépesíthető, kis példányszám esetén egyedileg, kézzel készíthető.

 • Milyen formátumban adhatom le az anyagokat? +

  Könyvnyomtatáshoz a PDF formátum a legmegfelelőbb, hiszen egy másik számítógépen megnyitva és nyomtatva sem változik az anyag, nem csúsznak szét a sorok, nem változnak meg a betűk. A Word formátum kerülendő, szerencsére az újabb Word már egy kattintásra tud PDF formátumba menteni.

  A digitális nyomtatással nyomtatott könyveknél a PDF verzióját és a színmódját rugalmasan lehet kezelni, de a nagyobb példányszámú ofszetnyomtatásnál több megkötés is van a PDF paramétereit illetően. Ebben az esetben szívesen segítünk a megfelelő PDF elkészítésében.

 • Előzetesen láthatom, hogyan fog kinézni a kiadvány? +

  A legtöbb alapanyag problémamentesen nyomtatható (pl. egyszerűbb színes képes anyagok, fekete-fehér könyvek stb.), így ezeknél nincs szükség mintanyomtatásra.

  Viszont néhány anyagnál szakmailag szükség lehet a paraméterek pontosítására. Ilyen lehet a nagy mennyiségű színes nyomtatás, a neonos színek használata, a nagyméretű egyszínű flekkek vagy a speciális papírok használata. Ilyenkor az alapanyagból digitális próbanyomatot készítünk, majd ennek elfogadása után nyomtatjuk a könyvet. A nyomatminta a borítóból és a belívekből készült nyomat (nem feltétlenül helyes oldalsorrendben), a véglegeshez hasonlító papírra, kötészet nélkül. Ilyenkor a minta elkészítésének nincs költsége.

  Amikor szakmailag nem indokolt, de a szerző mégis szeretne egy ilyen mintát, akkor azt külön jutányos díjért elkészítjük a részére. Amennyiben a szerző ezen túlmenőleg egy teljes mintakönyvet kér (montírozva, nyomtatással, kötészettel), azt külön, az egy példányra vonatkozó árajánlat elfogadása után készítjük el. Felhívjuk a szerzők figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe, a minták elkészítési, elfogadási ideje a nyomtatási határidőt kitolhatja.

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a digitális nyomatminta megfelelően pontosan adja vissza mint a digitális, mint az ofszet nyomtatás színeit, bár egyes esetekben lehetnek eltérések a különböző technológiák miatt. A még nagyobb pontosságot szolgálja ofszet nyomtatás esetén a digitális proof készítése. Mivel a proof elkészítése magas költségekkel jár, csak nagyon indokolt esetben javasolt.

   

 • ISBN szám +

  Az ISBN a monografikus kiadványok egyedi, nemzetközi azonosítója. Jogszabály írja elő az ISBN szám alkalmazását a kiadványokban, így segítve elő a könyvtárakban történő nyilvántartásba vételt és a kutathatóságot. Az ISBN szám igénylése ingyenes és néhány nap alatt megkapható.

  Amennyiben cégünket bízza meg az anyag tördelésével, mi elvégezzük az ezzel kapcsolatos adminisztrációt.

 • Kötelespéldányok +

  Jogszabály írja elő, hogy az Országos Széchenyi Könyvtárnak kötelespéldányokat szolgáltasson be a szerző. Alapesetben 6 kötelespéldány beküldése kötelező. Az ettől eltérő példányszámot előre jelezzük. Kérjük, hogy a megrendelt példányszámhoz a kötelespéldányok számát is számolják bele.

  A törvényi szabályozás szerint kötelespéldányok leadása 50 példánytól kötelező.

  Cégünk elvégzi az ezzel kapcsolatos postázást, amiért nem számít fel külön díjazást.

 • Fizetési feltételek? +

  A paraméterek véglegesítése után, előre utalással kérjük a nyomtatás árát kiegyenlíteni. Egyes esetekben más konstrukció is megbeszélhető.

 • ÁFA +

  A jelenlegi jogszabályok szerint a könyv készítésének áfája 5%. Egyes esetekben (pl. könyv formátumú céges reklámkiadvány) az áfa 27% is lehet.

 • Szállítás? +

  Futárszolgálattal. A megrendelések jelentős részében az árajánlatban megadott ár tartalmazza a kiszállítási díjat (egy magyarországi címre, egyszeri alkalommal).

 • 1